Russisch Leren met Nieuws

Ook bij slecht nieuws is er goed nieuws: er valt heel wat van te leren. Russische nieuwsartikelen zijn uitstekend lesmateriaal, ook voor de meer gevorderde student.


Serie

Yaroslava Russian heeft een hele reeks. Van Prigozhins vliegtuigcrash (2023, 29 m) tot een Documented Alien (2024, 27 m). Verzameld in een playlist, met o.a.

Learn Russian with News | Why books in Russia are being censored
(2024, 24 m)
Artikel op realnoevremya.ru.Grammatica

Russian with Julie zet de schrik van alle taalstudenten in: de supersnel pratende nieuwslezer(es). Elke snipper (Vladimir Zhirinovsky overleden, Poetin feliciteert Aleksandar Vučić) levert stof op voor minuten analyse en (vooral) grammatica.

Learn Russian with News
(2022, 17 m)Wimbledon

Anna Cher (Russian From the Heart) was zo behulpzaam om een (licht ingekort) BBC-artikel drie keer door te nemen. Eerst langzaam, dan met uitleg, en aan het einde snel – al is dat voor haar в нормальном темпе, op normaal tempo. Wat aanvankelijk volkomen onnavolgbaar lijkt, wordt snel helder. Anna wordt bedankt, en al twee jaar ook gemist.

Russian News Reading: Уимблдон и российские теннисисты
(2022, 20 m)MEER

Boost Your Russian maakte acht afleveringen News in Slow Russian, verzameld in deze playlist. “News” is een groot woord voor items als Skinniest House in London (2021, 6 m), Postcard from Titanic (2021, 7 m) en Unusual spots for wedding (2022, 7 m), maar dat maakt weinig uit: Kristina’s (voorlees)stem maakt alles onverteerbaar.

Russian with Nastya behandelt nieuwsvocabulaire in Understand Russian News | Advanced Vocabulary (2023, 22 m).

De serie Russian News for language students van Learn Russian (Stanislav Chernyshov) is matig en verouderd. 19 beknopte items in deze playlist
 voor wie desondanks interesse heeft.

Meer

taal

Russisch Leren met Nieuws

Ook bij slecht nieuws is er goed nieuws: er valt heel wat van te leren. Russische nieuwsartikelen zijn uitstekend lesmateriaal, ook voor de meer gevorderde student.

ZESDE NAAMVAL: LOCATIEF/PREPOSITIONAL

De zesde naamval, in het Russisch предложный падеж, is voor de meeste studenten de eerste die ze leren. De reden daarvoor is eenvoudig: de zesde naamval zelf is dat ook.

OPERATIE OORLOG

En toen werd het oorlog. Of moeten we zeggen: begon de speciale militaire operatie. Op 24 februari 2022 trokken Russische troepen Oekraïne binnen. Het mocht oorlog noch invasie heten, maar het had van beide wel veel weg.

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.

O en A: Tolstoj, Bolshoi en krakadil Gena

Nog één keer benadrukken dat – en waarom – het nuttig en belangrijk is te weten waar de klemtoon in het Russisch valt. En hoe die wetenschap je helpt, bij zowel de spelling van het woord крокодил (krokodil) als de uitspraak van namen zoals Tolstoj.
Made with PoppyGo