Fout Cyrillisch

Onderwerp: letters  -- Trefwoorden: Cyrillisch 

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.


Misbruik cyrillisch

De letter Я (ook het woord voor ik) heeft niets te maken met een R. En de И/и is een I/i, geen N/n. Wordt het wel zo gebruikt, dan zijn rampen als Яussiaи de gevolgen.

Ook erg is het als de mooie Д/д wordt afgeschilderd als een A. Zo werd Воядт van Borat gemaakt, en dat kan echt niet.


For Ethical Treatment of Russian

Meer voorbeelden bij Faux Cyrillic op Reddit (Faux als Faцx). Daar ook Real men don’t use faux cyrillic, misschien (voor deze ene keer) een goed gebruik van fout cyrillisch.

En op Twitter (@NoFauxCyrillic) bij de People for Ethical Treatment of Russian, waarvan de verklaring: ‘Russian is our language and an integral part of our culture. It’s not an exotic gimmick for you to score a point or chase clicks. Please don’t abuse it. Our Я is not your R.’


Felony Cyrillic Abuse
(Spaghetti Kozak Media, 2020, 2 m)Cyrillic abuse 2 – the revenge! (federal cyrillic abuse)
(Spaghetti Kozak Media, 2020, 5 m)Fake Russian is driving me insane
(NFKRZ, 2020, 11 m)Faux Cyrillic Top # 6 Facts
(Garima Tiwari, 2015, 1 m)Meer

Maken met

Zie/lees

Meer

taal

Russisch Leren met Nieuws

Ook bij slecht nieuws is er goed nieuws: er valt heel wat van te leren. Russische nieuwsartikelen zijn uitstekend lesmateriaal, ook voor de meer gevorderde student.

ZESDE NAAMVAL: LOCATIEF/PREPOSITIONAL

De zesde naamval, in het Russisch предложный падеж, is voor de meeste studenten de eerste die ze leren. De reden daarvoor is eenvoudig: de zesde naamval zelf is dat ook.

OPERATIE OORLOG

En toen werd het oorlog. Of moeten we zeggen: begon de speciale militaire operatie. Op 24 februari 2022 trokken Russische troepen Oekraïne binnen. Het mocht oorlog noch invasie heten, maar het had van beide wel veel weg.

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.

O en A: Tolstoj, Bolshoi en krakadil Gena

Nog één keer benadrukken dat – en waarom – het nuttig en belangrijk is te weten waar de klemtoon in het Russisch valt. En hoe die wetenschap je helpt, bij zowel de spelling van het woord крокодил (krokodil) als de uitspraak van namen zoals Tolstoj.
Made with PoppyGo