Fout Cyrillisch

Onderwerp: letters  -- Trefwoorden: Cyrillisch 

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.


Misbruik cyrillisch

De letter Я (ook het woord voor ik) heeft niets te maken met een R. En de И/и is een I/i, geen N/n. Wordt het wel zo gebruikt, dan zijn rampen als Яussiaи de gevolgen.

Ook erg is het als de mooie Д/д wordt afgeschilderd als een A. Zo werd Воядт van Borat gemaakt, en dat kan echt niet.


For Ethical Treatment of Russian

Meer voorbeelden bij Faux Cyrillic op Reddit (Faux als Faцx). Daar ook Real men don’t use faux cyrillic, misschien (voor deze ene keer) een goed gebruik van fout cyrillisch.

En op Twitter (@NoFauxCyrillic) bij de People for Ethical Treatment of Russian, waarvan de verklaring: ‘Russian is our language and an integral part of our culture. It’s not an exotic gimmick for you to score a point or chase clicks. Please don’t abuse it. Our Я is not your R.’


Felony Cyrillic Abuse
(Spaghetti Kozak Media, 2020, 2 m)Cyrillic abuse 2 – the revenge! (federal cyrillic abuse)
(Spaghetti Kozak Media, 2020, 5 m)Fake Russian is driving me insane
(NFKRZ, 2020, 11 m)Faux Cyrillic Top # 6 Facts
(Garima Tiwari, 2015, 1 m)Meer

Maken met

Zie/lees

Meer

taal

Perfectief en imperfectief

Dit komt vaak als een tegenvaller voor studenten Russisch: van (bijna) elk Russisch werkwoord zijn er twee. Die wel ongeveer hetzelfde betekenen, maar heel verschillende dingen uitdrukken. Dus moet je beide kennen, en van allebei de vervoegingen leren.

Fout Cyrillisch

Fouten maken in cyrillisch is niet erg. Doet iedereen. Maar fout cyrillisch, dat is de grootste fout die je kunt maken. En het ergste wat je met dat edele cyrillisch maar kunt doen.

O en A: Tolstoj, Bolshoi en krakadil Gena

Nog één keer benadrukken dat – en waarom – het nuttig en belangrijk is te weten waar de klemtoon in het Russisch valt. En hoe die wetenschap je helpt, bij zowel de spelling van het woord крокодил (krokodil) als de uitspraak van namen zoals Tolstoj.

Klemtoon (Ударение)

Een van de 8 common mistakes every Russian language learner makes volgens Russia Beyond (2018). Met daarbij een ‘Word of warning: It takes a VERY long time to get accustomed to the stresses on Russian words At times, you’ll be confronted with a new word and have absolutely no idea how to pronounce it.’ Geen stress: dit gaat helpen, en zal de zaak bespoedigen.

John Cleese – How about Russian?

In een beroemde scène uit A Fish Called Wanda (1988) spreekt John Cleese (als Archie Leach) eerst wat woorden Italiaans. ‘But it’s such an ugly language.’ Tegenspeelster Jamie Lee Curtis (als Wanda Gershwitz) is een ander oordeel toegedaan. Archie ziet het niet en stelt iets beters voor. ‘How about… Russian?’

Russisch leren met interviews

Spreektaalrussisch leren en tezelfdertijd wat Russen leren kennen. Van een rocker en een tennisspeelster tot Dimitri in de disco en Jan met de pet. Ter lering en vermaak: dit zijn de nuttigste en leukste interviews на русском.
Made with PoppyGo