Niet te begrijpen

Onderwerp: cultuur 
Trefwoorden: poëzie  haha 

Russen zelf zeggen dat Умом Россию не понять: de geest kan Rusland niet begrijpen. Woorden uit (en titel van) een gedicht (1866) van Fjodor Tjoettsjev (in het Russisch Фёдор Тютчев):

Умом Россию не понять,
Аршином общим не измерить:
У ней особенная стать –
В Россию можно только верить.


Deze mevrouw draagt het voor in 13 seconden. Je geluid hoeft waarschijnlijk niet harder.



верить: geloven

In Rusland (Россия dus, dat door een naamval hier Россию wordt) kun je alleen maar geloven, dat is wat de laatste regel zegt. Ernaar kijken is ook leuk, en kan prima zonder te begrijpen. Hier is mooi materiaal: Ruslandcompilaties die niet voor niets Умом Россию не понять als motto hebben.



Voor wie er dan nog niet genoeg van heeft: op YouTube staat een hele serie Умом Россию не понять-clips. Klik hier, hier en hier voor meer.

Zie dan ook OPINION: Why you can’t get enough of those bizarre videos from Russia, en lees daar onder meer: ‘This was the promise held out by these compilations and listicles: a crazy, “Wild Wild East” that offered thrills and freedoms that the West had long forsaken on the road for stability and prosperity.’ (Josh Nadeau, Russia Beyond 2019)

Meer

Land & Volk

Russen over Nederland en de Nederlanders

Nederland heeft een unieke plaats in de Russische verbeelding. Zo wordt ons land, en worden wij, bekeken door Russische ogen.

Tucker Carlson en Vladmir Poetin

Een interview is legendarisch als het een eigen pagina op Wikipedia heeft. Op 6 februari 2024 sprak Tucker Carlson in het Kremlin met Vladimir Poetin. Het verslag (127 minuten) biedt een goede of in elk geval ruime gelegenheid om de Russische kijk op de oorlog tegen Oekraïne te vernemen.

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.
Made with PoppyGo