Tucker Carlson en Vladmir Poetin

Een interview is legendarisch als het een eigen pagina op Wikipedia heeft. Op 6 februari 2024 sprak Tucker Carlson in het Kremlin met Vladimir Poetin. Het verslag (127 minuten) biedt een goede of in elk geval ruime gelegenheid om de Russische kijk op de oorlog tegen Oekraïne te vernemen.


Rurik

Ongeveer een kwart van de ruim twee uur ging op aan de beantwoording van de eerste vraag, of beter, aan Poetins openingsmonoloog. Die begon in 862 bij prins Rurik; van daar terug naar nu was een heel eind. Voor en in Moskou was het bioscoopmateriaal.

Hele interview (met hoofdstukken) op de site van Carlson, en hieronder, van Carlsons YouTube-kanaal.Gelukkig werd ook een versie gevonden waarin Poetin gewoon Russisch spreekt (kremlin 2023, 126 m).Reacties

Slechte recensies waren er al voordat iemand iets gezien had. Zie The biggest overreactions to Tucker Carlson’s Putin interview that no one has seen yet (The Spectator, 08-2-2024), of hoor Hillary Clinton. Na publicatie werd het er niet beter op, getuige kwalificaties als overtly ridiculous (The Daily Beast), softball interview (CNN), sycophancy
 (= vleierij) (The Guardian) en nonsense (BBC).


Na afloop

Tijdens het gesprek leken de verhoudingen best vriendelijk; na afloop was dat anders. Carlson vergeleek Poetin met an over-prepared student en noemde diens ‘denazificatie’-argument ‘one of the dumbest things I’d ever heard’. Poetin op zijn beurt was niet lovend over de interviewer; zie o.a. Putin Humiliates Tucker Carlson After Interview (Newsweek, 15-02-2024) en Putin (…) mocks Tucker Carlson’s questions (The Guardian, 15-02-2024).


Meer

Kijken (EN/NL)


Lezen


Financial Times

Het voorgaande grote gesprek tussen Poetin en westerse pers dateert van 28 juni 2019. Interview met The Financial Times, veelal over (Poetins kijk op) liberalisme. Zie Vladimir Putin says liberalism has ‘become obsolete’ voor tekst en Vladimir Putin: the full interview voor beeld (90 m). Ontmoeting en/of botsing tussen twee werelden, Engels ondertiteld. Korte versie (6 m) hieronder.Zie ook Leer Russisch met Vladimir Poetin (1/2) en Leer Russisch met Vladimir Poetin (2/2)

Meer

Land & Volk

Russen over Nederland en de Nederlanders

Nederland heeft een unieke plaats in de Russische verbeelding. Zo wordt ons land, en worden wij, bekeken door Russische ogen.

Tucker Carlson en Vladmir Poetin

Een interview is legendarisch als het een eigen pagina op Wikipedia heeft. Op 6 februari 2024 sprak Tucker Carlson in het Kremlin met Vladimir Poetin. Het verslag (127 minuten) biedt een goede of in elk geval ruime gelegenheid om de Russische kijk op de oorlog tegen Oekraïne te vernemen.

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.
Made with PoppyGo