GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Onderwerp: Cultuur mens -- Trefwoorden: adidas  Vanya  Setark  Real Russia  etymologie  Ushanka Show 

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.


Signalement

Zag je ooit een Rus in trainingspak (Adidas of wat ervoor moet doorgaan), fles bier in de hand, peuk in de mond, met platte voeten op de hurken zitten? Dan zag je een echte gopnik (m) of gopnitsa (v). De kans daarop is overigens groter in de digitale wereld (memes, muziekvideo’s, persiflages) dan in de echte. Na een korte bloeiperiode in de jaren 90 is het fenomeen grotendeels verdwenen uit het straatbeeld – maar Gopnik Will Never Die.


Gopnik Will Never Die. History of Gopniks
(Vanya, 2019, 2 m)Gopniks in 2023?
(Setark, 2023, 18 m)Zie ook


Etymologie

Verschillende lezingen over de herkomst van de term. Die kan terug te voeren zijn op Городское Общество Призора (ГОП), een staatsinstelling in Sint-Petersburg (aan Ligovsky Prospekt) voor (of tegen) jonge criminelen. Een andere optie is het werkwoord гопать, dat ‘beroven’ betekent. Гоп-стоп (gopstop) is slang voor straatroof. En een evergreenlied, van Александр Розенбаум. Meer links onderaan.


GOP – A Real Gopnik Place. St Petersburg, Russia
(Real Russia, 2020, 11 m)Slav Squat

De hurkzit, of Slav squat, is een blijvende nalatenschap van de gopniki. Probeer vooral zelf, en ontdek misschien dat het er gemakkelijker uitziet dan het is.


Why Do Gopniks Like To Squat?
(Ushanka Show. 2022, 10 m)Zie ook Russian Gopnik Anatoly Teaches Westerners How to Squat (AnatolyRusTV, 2018, 10 m) en, van hetzelfde kanaal, How to do Long Squat like Real Gopnik (2018, 4 m) en Gopnik Workout (Russian Prison Exercise) (2018, 6 m), plus Gopnik workout program (Life of Boris 2017, 6 m) – om ja te kunnen zeggen op: Could You Pass The Russian Gopnik Test? (Bald and Bankrupt, 2019, 20 m). Meer links onderaan.


Meer

Kijken


Lezen

EN

RU

Afbeelding: What is a Gopnik (Weird World Wire, 2020)

Meer

Land & Volk

Tucker Carlson en Vladmir Poetin

Een interview is legendarisch als het een eigen pagina op Wikipedia heeft. Op 6 februari 2024 sprak Tucker Carlson in het Kremlin met Vladimir Poetin. Het verslag (127 minuten) biedt een goede of in elk geval ruime gelegenheid om de Russische kijk op de oorlog tegen Oekraïne te vernemen.

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.
Made with PoppyGo