Foto: Igor Mukhin

Onderwerp: Foto -- Trefwoorden: Moskou  zwart-wit  MAMM  Eīhwaz  Medvedev 

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.


“I felt that the time of ‘change’ had come, and I needed to go and shoot” (Flashbak. 2018).

Om te beginnen: kijk het werk van Igor Mukhin in de serie Смотри в тишине (Kijk in stilte). Door MAMM (= Мультимедиа Арт Музей, Москва).


Игорь Мухин | Смотри в тишине
(MAMM, 2020, 5 m)Moskou

Mukhin woont en werkt in Moskou, en is leraar aan de Rodchenko Art School – in het Russisch en voluit de Московская школа фотографии и мультимедиа имени Родченко.


Игорь Мухин “Моя Москва”
(Игорь Мухин, 2017, 1 m)

Meer bladerboeksessies van de fotograaf inMoscow by Photographer Igor Mukhin – Игорь Владимирович Мухин
(Eīhwaz, 2016, 4 m)Mode, jeugd, rock-’n-roll


Мода, молодость, рок-н-ролл: андеграунд в объективе Игоря Мухина
(MAMM, 2020, 5 m)

Meer van MAMM (= Мультимедиа Арт Музей, Москва) over Mukhin in Экскурсия Игоря Мухина по выставке «Наши 1990-е. Время перемен» (2020, 25 m).Игорь Мухин. Альтернативная Культура 80-Х
(Игорь Мухин, 2017, 2 m)Medvedev

Een foto van Mukhin uit 1986 maakt al jaren tongen los. Want daarop staat, in ondiplomatieke pose, een jonge Dmitri Medvedev. Althans, iemand die sterk op hem lijkt. Het is, werd officieel verklaard, de politicus toch niet – maar niet iedereen wil dat geloven.

Zie/lees


Foto te bekijken op de expositie (en in het boek) Я видел Рок-н-ролл (Ik zag rock-’n-roll, 2016). Beeld in onderstaande reportage; toch-niet-Medvedev vanaf 1:13.

Ook beelden van de expositie bij Мария Скрипкина (2016, 2 m). Interview en toelichting bij Fontanka (2016, 16 m, zie ook hier) en bij РОСФОТО (2016, 1 m). Beelden van het boek bij Игорь Мухин zelf (2017, 1 m), ook hier.


Фотограф Игорь Мухин представил новую выставку
(LIFE Петербург, 2016, 2 m)Meer


[EN]


[RU]


Lezing

Zie ook Critic & Artist Residency Series: Igor Moukhin (Colorado SU, 2004).
Meer op Instagram, Twitter, Vimeo, YouTube.

Meer

Land & Volk

Tucker Carlson en Vladmir Poetin

Een interview is legendarisch als het een eigen pagina op Wikipedia heeft. Op 6 februari 2024 sprak Tucker Carlson in het Kremlin met Vladimir Poetin. Het verslag (127 minuten) biedt een goede of in elk geval ruime gelegenheid om de Russische kijk op de oorlog tegen Oekraïne te vernemen.

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.
Made with PoppyGo