Samizdat (Weg met Big Tech)

Onderwerp: literatuur geschiedenis -- Trefwoorden: tech 

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.


Zelf/DIY

Het woord самиздат betekent (ongeveer) zelf- of DIY-publiceren. Сам (sam) is zelf, издатель een uitgeverij. Wie op de term googelt, stuit (ook) veel op diensten voor het uitgeven van boeken in eigen beheer en op eigen kosten. Вас могут читать уже сегодня! – u kunt vandaag nog gelezen worden. Стать автором, word auteur. Het kan ook te makkelijk zijn.

De hier bedoelde samizdat werd door Vladimir Boekovski omschreven als: ik schrijf zelf, ik redigeer zelf, ik censureer zelf, ik geef zelf uit, ik verspreid zelf en ik zit er zelf een straf voor uit (citaat Wikipedia). Ook muziek, religie en ideeën die de censor niet verdroeg of had verboden. werden samizdat verspreid.


Samizdat (самиздат): We Publish Ourselves
(Josh, 2021, 9 m)Samizdat: How Soviet Rebels Read Banned Books
(Byron Lewis, 2020, 6 m)‘Samizdat’: The Secret Printing Press
(Candles Behind the Wall, 2020, 3 m)Сделано в Москве: Самиздат уникальный способ издания запрещенной литературы
(Москва 24, 2016, 20 m)Rock-samizdat


Подпольный рок-самиздат 80-х. Лекция Александра Кушнира
(Новая газета, 2021, 11 m)

Meer over Александр Кушнир op Wikipedia (RU).Кое что о Рок-Самиздате
(Прогулки с Медведьевичем!, 2021, 10 m)Zie ook Беседы о Рок-Самиздате (программа ‘‘Субтропики’’, TV Квант, 1997) (Rock-Пробег, 2017, 38 m), Петр Май – о золотом веке рок-самиздата (EktbTV, 2015, 2 m) en Рок-самиздат (2013, 26 m).


Meer

Zie/lees

[EN]

[RU]

Meer

Land & Volk

Tucker Carlson en Vladmir Poetin

Een interview is legendarisch als het een eigen pagina op Wikipedia heeft. Op 6 februari 2024 sprak Tucker Carlson in het Kremlin met Vladimir Poetin. Het verslag (127 minuten) biedt een goede of in elk geval ruime gelegenheid om de Russische kijk op de oorlog tegen Oekraïne te vernemen.

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.
Made with PoppyGo