Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Onderwerp: cultuur stad en land -- Trefwoorden: symbool  Knowledgia 

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.


Betekenis

Er bestaan meerdere lezingen over het waarom van deze tricolore. Eén ervan zegt wit voor God, blauw voor tsaar of koning, rood voor land en volk. Gebruikelijker is de link tussen kleuren en verheven eigenschappen: wit voor zuiverheid, blauw voor trouw, rood voor moed en nog van alles.

Samenvatting: ‘Hoewel er verschillende theorieën zijn (…), wordt er geen enkele geaccepteerd als de juiste. In de Russische wetgeving worden geen officiële betekenissen aan de kleuren toegekend.‘

Zie Flag/ Fan Friday Russia (Geography Now, 2020, 15 m) en Symbolism of Russian flag and coat of arms (Geografie 28, 2018, 1 m).

Zie/lees


The Flag of Russia Explained
(Knowledgia, 2018, 2 m)Geschiedenis


What Happened to the Old Russian Flag?
(History With Hilbert, 2020, 10 m)Kleuren en kleurcodes

Blauw en rood bestaan in vele tinten. Wat precies de juiste zijn, is niet vastgelegd bij wet. Die heeft wel bepaald dat het blauw (anders dan van 1991 tot 1993) donker dient te zijn. Misschien ook omdat het Russissche woord voor lichtblauw (голубой) soms wordt gebruikt om homoseksuelen aan te duiden (meer op Moscas de Colores, Urban Dictionary, Wiktionary).

Hex-codes: #0033A0 voor blauw en #DA291C voor rood (Scheme Color), of #0039A6 en #D52B1E (Apple Colors). Wit is altijd #FFFFFF.


Meer vlaggen

Voor de vlag van regio‘s of oblasten, zie Flags of the federal subjects of Russia by date of adopted (Geografie 28, 2018, 9 m) en Federal subjects of Russia (idem, 11 m). Vlaggen van voormalig Sovjetlanden in New national flags of Post-Soviet states (idem, 2 m).


Vlagdag

Datum die je niet vergeten mag (of kunt, op sommige plaatsen): 22 augustus, Dag van de Russische Vlag.

Zie

Zie/lees


Russia Flag Day: A Holiday with Many Different Meanings
(Drago Victorien, 2018, 1,5 m)Meer

Zie


Zie/lees


Downloads bij Countryflags, Flagpedia en PNGtree.
Afbeeldingen bij WallpaperCave en WallpaperAccess.

Voor meer over de Nederlandse vlag, zie Quest, Margriet, en de Lijst van vlaggen gebaseerd op de Nederlandse vlag. Een Dag van de Vlag kent Nederland alleen in de Caraïben.

Meer

Land & Volk

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.
Made with PoppyGo