Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Onderwerp: documentaire mens -- Trefwoorden: drugs  film 

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.


Zoeken en vinden

Ook de kladman moet vaak zoeken. Naar geschikte en steeds nieuwe plaatsen en manieren om de waren te verbergen. Op zo’n manier dat ze gevonden kunnen worden door wie zoekt, zonder te worden gezien door wie niet weet.

Verstoppen kan er zo of zo uitzien. Zoeken zo of zo, en zo in groepsverband. Het verborgene wordt ook weleens ontdekt door iemand die er niet voor betaalde. Toevallig bij het busstation of met een detecor.


Documentaire

In deze minidocumentaire (2018, 9 m) vertelt een vermomde кладмен hoe een en ander in zijn werk gaat. In het Russisch, Engels ondertiteld (via Instellingen). Regie Влад Нечитаев (Vlad Nechitaev).

Данный фильм не является пропагандой употребления наркотических веществ в каком-либо виде: deze film is niet bedoeld als promotie van verdovende middelen op wat voor manier dan ook.



Film

Ook in de vijfminutenfilm Соль. Любой ценой (Zout. Tegen elke prijs) wordt driftig naar de klad gezocht. Соль in deze context geen gewoon of keukenzout, maar een drug verwant of gelijk aan mefedron. Meer over dat middel bij Vice (2020) en op Wikpedia (RU); zie ook Самая соль: новые виды наркотиков привлекли все группы населения (Iz.ru, 2018).

Наркотики вредят не только вам, но и вашим близким: verdovende middelen schaden niet alleen u, maar ook uw dierbaren.


ISS Art Media, 2017, 5 m.
Engels ondertiteld (via Instellingen).



Meer korte film

De amateurproductie История кладмена (Vlagod, 2020, 5 m) is Russisch ondertiteld. Закладка (Simon Cope, 2019, 7 m) Engels (na inloggen). Meer kort met ondertiteling in een R1 afspeellijst Short Russian.


Zonder ondertiteling zijn


Interview

Kladmen aan het woord in


Reportage

Специальный репортаж: как работают кладмены
(Москва 24, 2020, 20 m)

Zie ook (na inloggen) Cколько живут закладчики наркотиков (Типичное Запорожье, 2019, 8 m) en Закладки. По факту (iRyston TV, 2018, 12 m).



Taal

Een клад (klad) is een schat, als in schatkist en schatgraven. Een кладмен (soms кладмэн) of закладчик is degene die закладки maakt (ook het woord voor bladwijzers). Meer over het woord кладмен op модные-слова en Wiktionary (RU).


Wetgeving

Zie Russia’s Strict Drug Laws (NFKRZ, 2019, 11 m) en Russia: The War on Drugs (DW News, 2016, 7 m). Lees


Meer

Zie

Lees



laatste bewerking 28-02-2021

Meer

Land & Volk

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.
Made with PoppyGo