Moeder Gods op de Greppel: de Basiliuskathedraal

Gebouwen die je kent van zien, maar waar je niet de officiële naam van weet. Als dat een competitie was, zou dit winnen: de Pokrov- of Basiliuskathedraal aan het Rode Plein in Moskou, ingewijd in 1561, beter Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel.


Ivan IV

Gebouwd om de Verovering van Kazan te vieren, in opdracht van Ivan IV (1530-1584), bekender als de Verschrikkelijke of the Terrible. Een naam die als vertaling (van Грозный) wat overdreven is, maar als karakterschets nog mild.


Postnik Yakovlev

Prachtig werk van architect Postnik Yakovlev (met Ivan Barma of Барма ofwel als bijnaam, ofwel als collega – lezingen verschillen). Opdracht voldaan. Volgens de bekendste legende vroeg Ivan hem toen of hij een nog mooier gebouw zou kunnen maken. Daar had hij misschien nee op moeten zeggen, maar wie weet wat dan. Nu werd hij blind gemaakt – opdat/zodat dit werk nooit meer overtroffen werd. In andere versies ging ook bij Barma het licht uit.


Basilius de Zalige

Dan die Vasily (of Basil, Basilius e.d.) waarnaar de kathedraal is vernoemd. Blessed Basil, Basil Fool for Christ, Wonderworker of Moscow, Basilius de Zalige: nogal namen voor ‘een Russische zwerver en dief’ (Wikipedia). Deze Basilius echter was dief voor de armen, en ook the man who got away with scolding Ivan the Terrible (Russia Beyond, 2017). De les hier, zou je bijna denken: beter een zwervende dief dan een toparchitect.

Geanimeerde geschiedenis in Про Василия Блаженного (About Saint Basil) Рассказ о жизни Василия Блаженного (Гора самоцветов, 2014, 13 m).



Famous Landmarks of Moscow I St. Basil’s Cathedral
(Firebird Tours, 2018, 11 m)



12th July 1561: The consecration of Saint Basil’s Cathedral in Moscow
(History Pod, 2017, 2 m)



Interesting facts about Russia in slow Russian – Basil
(Real Russian Club, 2016, 5 m)



The Tragic Story Behind St. Basil’s Cathedral
(Seth Adam Smith, 2014, 3 m)



St. Basil’s Cathedral: Ginger castle on Red Square
(primetimeru, 2011, 3 m)



Meer


Zie

Er is ook een versie in Lego (The Brickman, 2016, 2 m) en een tekenles (Ashley Cassens, 2020, 9 m).


Zie/lees

(meer gezang hier)

Meer

Land & Volk

Russen over Nederland en de Nederlanders

Nederland heeft een unieke plaats in de Russische verbeelding. Zo wordt ons land, en worden wij, bekeken door Russische ogen.

Tucker Carlson en Vladmir Poetin

Een interview is legendarisch als het een eigen pagina op Wikipedia heeft. Op 6 februari 2024 sprak Tucker Carlson in het Kremlin met Vladimir Poetin. Het verslag (127 minuten) biedt een goede of in elk geval ruime gelegenheid om de Russische kijk op de oorlog tegen Oekraïne te vernemen.

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.
Made with PoppyGo