Demografie (1/2): Ruslands krimpende bevolking

Onderwerp: stad en land -- Trefwoorden: demografie 

Het grootste land ter wereld (Size Matters) neemt een heel andere positie in als het gaat om inwoneraantal. De nummer 1 in oppervlakte is pas nummer 9 in bevolking, en staat op het punt te verdwijnen uit de top 10. Ruslands bevolking krimpt.


Doorkijk naar resp. 2060 en 2100 in By 2060, this country will have the world’s largest population (World Economic Forum) en Dit zijn de 10 grootste landen qua bevolking in het jaar 2100 (Business Insider, 2019) – al moet een stuk over Ruslands demografie natuurlijk beginnen bij vroeger.


Oorlog

In de Tweede Wereldoorlog stierven meer dan 20 miljoen sovjetburgers en -soldaten. Mogelijk 23 miljoen, mogelijk 27 miljoen – toch algauw zo’n drie keer de gehele Nederlandse bevolking in de oorlogsjaren.*


Geboortecijfer

Op de kaart van Index Mundi is Rusland net zo lichtblauw als Canada en Zwitserland. 10 geboorten per jaar op 1000 personen – terwijl je in Afrika met 40 nog geen uitschieter bent. Ruslands lage geboortecijfer was ook al een zorg in 1971, een worsteling in 2001, en aanleiding tot financiële prikkels en steunprogramma’s voor gezinnen.Levensverwachting

In de ranglijst levensverwachting vind je Rusland pas op plaats 156, met een score van 71,87 (zie ook Rusland levensverwachting). Nederland op 27, met 10 jaar meer. Wie echt oud wil worden moet naar Monaco of Japan, en naar Lesotho of Afghanistan zelfs niet op vakantie. Zie vergelijkende kaart levensverwachtingt en sterftecijfer.


Krimp

Meer sterfte dan geboorte – logischerwijs krimpt dan het inwoneraantal. Ook dat is niks nieuws: zie o.a. Russia’s Demographic Decline Continues (PRB) uit 2002 en VN bezorgd over krimpende bevolking Rusland (Het Parool) uit 2009. Wel worden cijfers en berichten alarmerender. Zie van recent Russia’s population will decline by 352,500 people this year ­– 11 times more than in 2019 (Meduza, 2020) en (zelfde kanaal, ook 2020) Haunted by demographic holes: Kremlin spokesman Dmitry Peskov weighs in on Russia’s declining population.


Population, Health, Declining Population
(Small Circles Forward, 2020)

Verspreid over drie delen een stand van zaken (2020) van Ruslands bevolking (5 m), gezondheid (9 m) en krimpend inwoneraantal (6 m). Ook van Small Circles Forward is Explaining the demographic transition (2020, 8 m).Why The Russian Population is Shrinking?
(Crunch, 2019, 7 m)Why Russia is Shrinking Fast
(RealLifeLore, 2019, 10 m)Meer

Zie


Zie/lees

*) Niet genoeg om Rusland uit te nodigen voor 75 Jaar Vrijheid in Terneuzen (2019). Argument van Han Polman (D66): de Russen horen niet bij de bevrijders van Nederland. Wel uitgenodigd: Duitsland. Noem het een gemiste kans, noem het een vernedering (2 x Trouw, 2019) – het is allebei en meer, en anders dan Terneuzen en H. Polman zal het niet gemakkelijk vergeten worden. ‘Russen horen bij herdenking 75 jaar vrijheid na WO II’ (EW Magazine, 2019).

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo