Russische roebel (₽)

Onderwerp: cultuur -- Trefwoorden: Comprehensible Russian  Yeah Russia  Ushanka Show 

In Rusland betaal je met de roebel. En met kopeken. Die je vast nog nooit gezien hebt als je nooit in Rusland bent geweest. Maar daarvoor is er nu internet, en straks gaan er weer vliegtuigen. Hier alvast over het geld dat je dan nodig hebt. En over waar de woorden voor geld vandaan komen.


Waarde en indeling

Veel waard is een roebel (рубль) alvast niet. 1 roebel is op dit moment (Wisselkoers) 0,011 euro. 100 roebel is dus ongeveer 1 euro.

1 roebel = 100 kopeke, het Russische woord voor cent. Er zijn muntjes van 1, 5, 10 en 50 kopeke, en van 1, 2, 5 en 10 roebel. Briefjes van 5, 10, 50, 100, 500, 1000 en 5000 roebel. Indeling binnen 1 minuut in Russian Currency – Ruble (Currency Name, 2017) en in onderstaande.


Uiterlijk

Zo ziet het geld eruit. Ook te beleven in Currency of the world – Russia. Russian ruble. Russian banknotes (Hobby World, 2020, 4 m) en in een vlog van Sergey Baklykov (Real Russia): Russian Money: Rubles. Banknotes and Coins (2013, 11 m). Alternatief ontwerp op Behance.Geschiedenis en meer

Taalles en informatie over de Russische munt verenigd. Inna (van Comprehensible Russian) legt uit dat рубль verband met рубить (hakken). De roebel als gehakt dus.Meer geschiedenis en achtergrond in How Old Is Russian Ruble? What Is Its Symbol? (Comprehensible Russian, 2019, 5 m).

Van hetzelfde kanaal verschillende clips (2019) over wat er op de briefjes staat.Zie dan ook, van het kanaal onweerstaanbaar Yeah Russia getiteld, deze Russian banknotes and coins / History of Russian currency (2020, 16 m). Onder meer voor de relatie tussen een kopeke en een speer, het slang woord voor een duizendje (косарь), en om met Natasha naar de bank te gaan.Nieuw

Briefjes van 200 en 2000 roebel kregen in 2017 een nieuw ontwerp. Dat van 2000 kwam met een verrasssing. Zie (naast onderstaande) Funny trick with a new 2000 ruble banknote (Different Russia, 2018, 3 m), lees Russia’s new unconventional banknotes look like euros (Russia Beyond, 2017).Oud

Ondertussen wordt oud geld, waarmee je zulke dingen allemaal niet kan, alleen maar mooier. En ook steeds meer waard. Один Рубль Ленин может стоить до 500 евро (Цена Монеты, 2018, 5 m): 1 Leninroebel kan wel 500 euro waard zijn. Meer munten voor de verzameling in Russian Ruble Coins Collection (Science Sir, 2020, 8 m).

Meer oud geld maar dan briefjes in deze World banknotes - Russia - 1 Ruble 1917 (The Money Chest, 2020, 4 m).Zie ook Russian Empires Large banknotes 100 and 500 rubles (Gumardee, 2019, 7 m) en deze Soviet Money. Review of the USSR paper banknotes (Ushanka Show, 2020, 15 m).

Van hetzelfde kanaal is Mighty Soviet rouble versus American dollar. USSR currency (2019, 16 m).Op Wikipedia meer over de Soviet Ruble, zo ook over die van nu en over het symbool ₽.

Zie/lees

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo