In Your Face: Russische gezichtstatoeages

Een getatoeëerde hand of nek, niemand die er nog van schrikt of opkijkt. De tatoeage is normaal geworden. Saai misschien wel. Dat ligt net wat anders met de gezichtstattoo. Toch wel erg in your face. Of niet (meer)? Over de kringen (Russische natuurlijk) waarin de face tatoo normaal geworden is, en over de mensen die er dagelijks mee leven.


Rappers

Face, Kizaru, Ганвест, Morgenshtern (die spijt heeft), Скруджи en nog veel meer. Allemaal на лице (in het gezicht) getatoeëerd. Dat lijkt soms wel belangrijker dan de skills.

Vooralsnog alleen mannen in het rijtje. Een vrouwelijke Roesski rapper met inkt in het gezicht werd (nog) niet gevonden. Dat kan te maken hebben met een voordeel dat mannen wel, en vrouwen niet van tatoeages hebben: je kunt er militaire dienst mee ontlopen.


Neppers

Na de door Rusland gewonnen wedstrijd tegen Spanje op het WK van 2018, zou Alexander Tarasov, ook wel T-killah, de woorden Rusland en Igor in het gezicht hebben laten vereeuwigen. Igor vanwege keeper Akinfejev, die de strafschoppen had gestopt. Het bleek toch niet waar. Van die lip was vervolgens niemand nog onder de indruk; zie Тату Россия (2018), tekst hier.


Vladimir Roslyakov

Van een ander kaliber is Vladimir Roslyakov (17). Die zag de Amerikaanse rapper 6ix9ine en besloot: dat moet ik ook. Zeurde net zo lang bij zijn moeder tot ze het niet alleen goedvond, maar nog betaalde ook.

Zie Boy, 17, has his whole face tattooed like rapper Tekashi 6ix9ine (Live News 24, 2020, 2 m). Lees Regrets, he’ll have a few… (The Sun, 2020) en Russian teen has face covered in tattoos (Scallywag & Vagabond, 2020). Een recente toevoeging aan de collectie werd gemeld in Kid who tattooed face to look like rapper 6ix9ine gets even more bold inkings (Daily Star, 2020).Nikolay Markelov en Lesya Toumaniantz

Vóór Roslyakov maakten Nikolay Markelov en Lesya Toumaniantz een vergelijkbare claim to fame. Markelov in 2017: zie Russian man who kept thinking the slogan ‘Nothing left to lose’ gets it tattooed around his mouth (Daily Mail) en Мода на тату в Красноярске: надписи на лице (Телекомпания ТВК, 2017, 3 m).

Toumaniantz al eerder, in 2013. Zie artikelen bij The Sun en Daily Mail, en zie eventueel Disaster – Face Tattoo After First Date (The Young Turks, 2013, 4 m).


Russians with face tattoos

Aan het woord en in beeld: jongeren uit Moskou, Sint-Petersburg en Jekaterinenburg.
Ook als Москвичи, петербуржцы и екатеринбуржцы с татуировками на лице (Kostya Tishshe, 2017, 9 m).Meer


Kanaal Загоровский heeft een serie gesprekken met mensen die kozen voor de face tattoo.


Lezen

Meer

Land & Volk

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.
Made with PoppyGo