Koud, kouder, koudst: Ojmjakon

Onderwerp: Stad en land reportage -- Trefwoorden: Siberië  Varlamov 

Siberië scoort waarschijnlijk hoog op de lijst van gebieden waar een mens liever niet woont. Want ja, het is er koud. Niet overal (Siberië is nogal groot), maar in sommige delen is het erg koud. Ojmjakon (in Jakoetië) is er beroemd om. De thermometer zakte er al eens tot min 71 graden (Celsius), waarmee de plaats wereldrecordhouder kou in bewoonde gebieden werd.


Er leven slechts (of desondanks) een goede 500 zielen; eerder dus een dorp dan een city. Maar ’s Werelds koudste dorp of Coldest city in the world – het is daar очень холодно (erg koud). Lees/kijk en huiver.


Visiting the coldest town in the world

(60 Minutes Australia, 2018, 13 m)

Ojmjakon bezoeken kan, al kost het wel wat moeite. Maar waarom zou je. Er zijn (camera)mensen die het al hebben gedaan, en ze brachten verslag uit in woord en beeld. ‘60 Minutes’ in 13 minuten – je zou bijna denken dat de makers binnen het kwartier terug naar Australië waren gevlucht. Liam Bartlett is er alvast niet rouwig om dat hij weer thuis is: ‘I’ve just returned from a place so piercingly cold, it gives me the shivers just thinking about it.’Living in the Coldest Place on Earth

Reportage (59 m) over kou en overleven in Ojmjakon. Ingeleid met (vanaf 2:49): ‘It’s truly impossible to imagine how any human being could or would choose to live in a region like this.’ Sneeuw, rendieren, en de mensen dik ingepakt. Goed voor bij de kachel, die daar niet iedereen heeft.World’s Coldest Inhabited Place: Oymyakon, Siberia
(W1sdom, 2017, 3 m)Russisch: Оймякон

Voor wie liever sneeuw en kou kijkt in het Russisch: dit is Russischtalig over Оймякон.


Оймякон, Якутия: здесь живут люди в минус 60 (Ojmjakon, Jakoetië: hier wonen mensen bij min 60)
(Varlamov 2019, 22 m)Meer Ojmjakon


Meer Оймякон

Meer kou en Rusland in How Cold Does Russia Get? (NFKRZ, 2020, 14 m).


laatste bewerking 31-03-2021

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo