Russisch design

Onderwerp: documentaire -- Trefwoorden: design  kijktip 

The Modern Russian Design (of новый русский дизайн) gaat over grafisch ontwerp in Rusland. Cyrillische letters en tekens in creatieve vorm, van de laatste 20 jaar. Fraai werk en onderhoudende verhalen, door kleurrijke ontwerpers.


Documentaire van Sergey Shanovich (Сергей Шанович), Shandesign. Russisch gesproken, Engels ondertiteld, 53 m, uit 2016. Korte introductie hier.100 Years of Design

Twintig ontwerpers en ontwerpcollectieven (RU) over het (internationale) design dat hen beïnvloed heeft. Yury Gordon, Denis Bashev, Maxi Shilov, Stas Aki, Oleg Pashenko, Anton Schnaider (e.v.a.) over Bauhaus, Times New Roman, Alvar Aalto, propaganda, Le Corbusier, Playboy, Porsche, Windows en meer.

Онлайн-школа дизайна/Bang Bang Education, 2019, 106 m. Van hetzelfde kanaal zijn deze 33 words about design in Russia (2019, 1 m).

Bekijk 100 Years of Design (trailer hieronder) op YouTube.Zie ook The Modern Russian Design (2013, 3 m).

Voor meer over (Russische) typografie, zie de Guide to Russian Typography. In twee delen: Deciphering Cyrillic (2017, 4 m) en Russian Orthography (2017, 5 m).

Meer

Land & Volk

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.
Made with PoppyGo