Poetin 3x

Onderwerp: politiek documentaire -- Trefwoorden: Poetin  portret  interview  Jeltsin  Medvedev 

Владимир Владимирович Путин is Vladimir Vladimirovitsj Poetin. Geboren in Leningrad (nu Sint-Petersburg) op 7 oktober 1952, президент (= president) sinds Boris Jeltsin (met deze toespraak) aftrad op 31 december 1999. Al de hele 21ste eeuw is Poetin босс ofwel de baas. Ook toen Medvedev het officieel even was.


Drie portretten

Belicht van verschillende kanten: drie Poetin-portretten uit 2017-2018. Twee keer lang (Amerikaans en Engels), één keer heel lang (Russisch, met ondertiteling). Links naar kortere clips onderaan.


The Power of Putin – BBC Documentary
(Astrobum, 2017, 43 m)Vladimir Putin and His Game – BBC Documentary 2018
(Advexon, 2018, 59 m)“Putin” – the Documentary Sure to Change Everything You Thought You Knew About Russia’s President
(Vesti News, 2018, 130 m)Meer

Van recenter (2019) is deze Who is Vladimir Putin Documentary 2019.
Zie ook

Meer

Land & Volk

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.
Made with PoppyGo