Size Matters

Onderwerp: stad en land -- Trefwoorden: geografie 

Oordelen over Россия (Rassieja, dat is Rusland) staat iedereen vrij. Maar (= но, en klinkt als no) de meeste Russen zullen daar maar weinig van verstaan en zich er nog minder van aantrekken. Verder: grote kans dat je Russen die het wel begrijpen kwaad maakt, en jezelf neerzet als een дурак (doerak) oftewel een dwaas.


Grootste van de hele wereld

Eerst het land begrijpen, of dat op zijn minst proberen. Daar begin je – maar dat is een hele klus op zich. Van alle landen op de wereld (zo’n 200) is Россия (naar oppervlakte) verreweg het grootste, en het laat zich niet gemakkelijk doorgronden. Met het leren van de taal alleen al zul je wel een tijdje zoet zijn, en dan nog maakt je dat geen expert.


‘Geography = Destiny’

Stap voor stap en first things first. Het land proberen te begrijpen kan misschien het best beginnen met de omvang tot je door te laten dringen. En de consequenties van die omvang te beseffen. Hier drie clips over wat het inhoudt om de grootste te zijn. Zeker voor wie Engels kan: no sweat en toch een mooie introductie. Kijk ze alle drie in ongeveer een half uur en je bent meteen wat wijzer, of toch minder дурак dan daarvoor.


Understanding the Russian Mindset
(2014, 14 m)The Map That Shows Why Russia Feels Surrounded
(2016, 7 m, lezing Mike Malloney)Russia’s Geography Problem
(2017, 12 m)Update

Meer formaat en geopolitiek in o.a.


Lezenlaatste bewerking 18-12-2020

Meer

Land & Volk

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.

Joeri Gagarin (1934-1968)

Een Russische Hall of Fame kun je maar op één manier beginnen: door die te lanceren, met wie anders dan Joeri Gagarin. Die op 12 april 1961 als een eenvoudige jongen van 27 de Vostok 1 in stapte, zich de ruimte in liet schieten, en twee uur later terugkwam als wereldster.
Made with PoppyGo