Grappen over Russen en Rusland

Onderwerp: varia -- Trefwoorden: vooroordelen  Trevor Noah  Louis C.K  Dan Soder  Ronald Reagan  haha 

Een Rus die Engels praat, klinkt als een crimineel (vanaf 1:00). En Russisch klinkt volgens Trevor Noah ‘like someone’s playing a vinyl backwards’ (imitatie vanaf 4:06). Plus meer humor over Russen, Rusland en het Russisch, door o.a. Louis C.K. Met daarna, door Ronald Reagan, grappen van de Russen zelf.


Trevor Noah: Vinyl Backwards

Uit Some Languages Are Scary (2018).Louis C.K: A Really Crazy Place

Over de keer dat Louis C.K. als twintiger naar Rusland ging. Het was 1994.

‘Somebody told me that the Wall had just come down in the Soviet Union and that Russia was a really crazy place at the time. So I said, Im gonna go there.’ (vanaf 1:07)

Meerdere versies online. Deze is met Russische ondertiteling. Россия была безумным место в то время, Rusland was een krankzinnige plek in die tijd.

Niet iedereen kon erom lachen. Zie/hoor How Louis C.K. doesn’t know a damn thing about Russia (2015). Zie/lees You know who else met with Russians? Louis C.K. (Boston Globe, 2017) en Louis C.K. on His Miserable, Nihilistic Vacation to Post-Soviet Russia (Vulture, 2015).Dan Soder: Scariest White People

Over het nut van een Russisch accent. You think dis bad neighbourhood? als misdaadpreventie, en Russen als de scariest white people.

Er is (naast Russians are scary uit 2013) ook een uitvoering met Russische ondertiteling (2015).
Ты думаешь это плохой район?Meer comedy in

Zie ook Why are stand-up comedians so shocked by the Russian accent? (Russia Beyond, 2018)


Ronald Reagan: Sovjet Jokes

De 40ste president van Amerika (geen comedian maar zeker wel acteur) had een ingewikkelde relatie met de toenmalige Sovjet-Unie, volgens hem (in 1983) een (of het) Evil Empire.

Toch bezocht hij het hart van dat Rijk (in 1988) en deed toen zijn best om (staand naast Gorbatsjov) доверяй, но проверяй te zeggen (trust but verify). Dat viel al heel wat beter.

Nog een poging tot Russisch deed hij op de Staatsuniversiteit in Moskou, toen hij zei wat moest doorgaan voor желаю вам успеха (ik wens jullie succes). Het lijkt even te duren voordat het publiek beseft dat het Russisch was. Maar dan: applaus. Dus toch een oespekka.

Ook vertelde Reagan sovjetgrapen (‘which reveal that they got a great sense of humour but they’ve also got a pretty cynical attitude toward their system’) en dan was het helemaal goed.

Meer

Land & Volk

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.
Made with PoppyGo