Davie504 in Moskou

Onderwerp: Muziek -- Trefwoorden: Moskou 

Alle basgitaristen (en veel anderen) zullen of moeten Davie504 kennen. In 2019 ging hij (nadat hem aanvankelijk een visum was geweigerd) naar Rusland om ‘Rasputin’ te spelen. Van, jawel, ons eigen Boney M, uit de tijd dat TopPop nog bestond.


Davies kleine toer door Moskou (2019, 3 m) is het kijken waard, maar dat kan alleen op YouTube. Van een jaar eerder is When you’re a bassist but you visited Russia once (2018, 2 m). Met ushanka, het Russische volkslied, сука блят en wodka. Moet je zien dus, op YouTube.

Wel in te voegen is een clip met Russische voice-over. Everybody said this Bass Solo is IMPOSSIBLE wordt hier Все говорят, что это соло НЕВОЗМОЖНО сыграть.
Niets is onmogelijk.Van hetzelfde kanaal is ПЕРЕСТАНЬТЕ так поступать со мной, een bewerking van STOP doing this to me (2019).

Voor meer Davie504, zie Instagram, Twitter en Reddit.

Meer

Land & Volk

GOPNIK EN DE SLAV SQUAT

Wat wij tokkies of gabbers zouden noemen, en wat elders wordt aangeduid met white trash of hooligans – ongeveer dat heet in Rusland gopniki. Volkscultuur in een trainingspak.

Foto: Igor Mukhin

Vanaf zijn zestiende fotografeert Игорь Мухин (1961). Met een Смена-8М. Dus wanneer hij in de jaren 80 onder kunstenaars en muzikanten is, heeft hij een geoefend oog – en een betere camera. Mukhin (soms Moukhin) ziet grote veranderingen, en begint ze vast te leggen.

Samizdat (Weg met Big Tech)

Vrijheid van meningsuiting neemt overal af, al verschillen de redenen per regio. Ondertussen neemt de macht van Big Tech al net zoveel toe als de bemoeizucht ervan. Zo komt in de nieuwe tijd een haast vergeten sovjetantwoord weer in beeld: samizdat, de ondergrondse doe-het-zelf pers en distributie.

Vlag en wapen (2/2): Joris en de Adelaar

Bij een land en de vlag hoort ook een wapen. Nederland een leeuw, Frankrijk een haan, Nieuw-Zeeland een kiwi en de Verenigde Staten een zeearend. In Rusland is het een adelaar met twee koppen en drie kronen, en een man op een paard die net een draak heeft doodgestoken met een speer.

Vlag en wapen (1/2): Russische vlag

Wie de huidige Russische vlag ziet, denkt algauw ook aan de Nederlandse. Daarmee zit je meteen in de juiste richting omtrent de herkomst van de Russische driekleur: het wit-blauw-rood van de Russische Federatie stamt direct af van het rood-wit-blauw uit Nederland.

Verborgen schatten: Kladmen (The Dropman)

Rusland kent strenge wetten op het vlak van drugsbezit en -handel. Forse straffen ook. Dus komt de dealer niet aan huis, maar verstopt een кладмен (kladman) de bestelling, die de klant moet zien te vinden.
Made with PoppyGo